فردی گوشی خود را گم میكند و یا به سرقت میرود این فرد در كنار مراحل قانونی كه شكایت میكند، باید نسبت به غیرفعال كردن سیمكارت خود هم اقدام كند و اما با پشت گوش انداختن این موضوع شاهد آن هستیم كه سارق یا یابنده گوشی تلفن همراه با فعالیت در شبكههای اجتماعی نصبشده از طریق این شماره سیمكارت دردسرهایی را برای صاحب اصلی سیمكارت به وجود میآورد.
با توجه به ارزان بودن سیمكارتهای تلفن همراه و سیمكارتهای هدیهای كه از سوی اپراتورها به كاربران اهدا میشود، شاهد تشكیل اینگونه پروندهها در پلیس فتا هستیم؛ پروندههایی كه در آن شاكی نمیداند سیمكارت خود را چه كرده و یا گوشی وی به سرقت رفته یا مفقود شده است.
كارشناسان میگویند كه هكی در كار نیست و دسترسی به این سیمكارت در پی مفقودی یا سلب امتیاز میتواند باعث دسترسی دیگران به شبكههای اجتماعی فعالشده با شماره این سیمكارتها باشد.
متأسفانه با توجه به نرخ پایین سیمكارتها شاهد هستیم برخی شهروندان بهراحتی اقدام به خرید سیمكارت كرده درحالیكه در نگهداری آن دقت لازم را ندارند و با گمشدن آن اقدامات لازم و قانونی برای غیرفعال كردن سیمكارت انجام نمیدهند. این عدم پیگیری كاربر برای غیرفعال كردن این مشكلات را به وجود میآورد.
پروندههایی در این خصوص در پلیس فتا تشكیلشده است كه در پی مفقودی سیمكارت یا گوشی، یابنده با فعالیت در شبكههای اجتماعی نصبشده از طریق این شماره برای صاحب اصلی سیمكارت دردسرهایی را درست كرده است.
بر اساس اطلاعات سایت پلیس فتا، سرهنگ دوم علی نیكنفس، رئیس مركز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا ناجا - در این باره یكی از دلایل این مشكل را عدم انجام مراحل امنیتی ورود به شبكههای اجتماعی دانست و گفت: تائید دومرحلهای ورود در شبكههای اجتماعی و پیامرسان یكلایه ثانویه امنیتی را اضافه میكند تا كاربران مطمئن شوند هیچ فردی نمیتواند با استفاده از شماره تلفنشان بهحساب كاربری آنها دست یابد. در صورت فعالسازی تائید دومرحلهای، هر وقت كه قصد كنید از شبكه اجتماعی و پیامرسان خود در دستگاه جدیدی استفاده كنید، باید رمز عبورتان را نیز وارد كنید.
عدم رعایت این مورد ساده باعث شده است تا برخی افراد بتوانند بهراحتی شبكه اجتماعی نصبشده دیگران را در اختیار بگیرند و این امر با هك بسیار متفاوت است. چراكه فرد با در اختیار داشتن سیمكارت و نصب مجدد شبكه اجتماعی، بهراحتی پیامك فعالسازی را دریافت كرده و در شبكه اجتماعی میتواند فعالیت كند.
به گفته مسوولان، كاربرانی هم هستند كه بر روی گوشی خود هیچگونه پسورد و رمز امنیتی نگذاشتهاند و هر فردی كه به گوشی آنها دسترسی داشته باشد میتواند در شبكه اجتماعی نصبشده درگوشی همراه آنها فعالیت كند. حتماً كدهای امنیتی گوشی و پین كد سیمكارت را فعال كنند و برای شبكه اجتماعی نصبشده درگوشی كاربران رمز عبور تعریف كنند.
طبق مصوبه سازمان تنظیم مقررات ارتباطات چنانچه سیمكارتی به مدت ۹۰ روز بلااستفاده بماند، اپراتور مجاز میشود نسبت به سلب امتیاز آن اقدام كند، در صورت اجرایی شدن این طرح و واگذاری سیمكارت به دیگران شاهد افزایش این موضوع خواهیم بود. لذا ضرورت دارد تا كاربران نسبت به تعیین تكلیف سیمكارتهای بلااستفاده خود اقدام كنند تا دچار مشكلات بعدی نگردند. همچنین حتماً شهروندان قبل از واگذاری سیمكارت خود نسبت به حذف اكانتهای فعالشده در شبكههای اجتماعی با آن شماره اقدام نمایند.
نحوه حذف اكانتها در شبكههای اجتماعی مختلف متفاوت است، با توجه به اكانت فعالشده شبكه اجتماعی از طریق سایت همان شبكه اجتماعی این قابلیت وجود دارد كه كاربران باید آن را انجام دهند. درنهایت افراد با مراجعه به سایت سازمان تنظیم مقررات رادیویی به آدرس www.mobilecount.cra.ir یا ارسال كد ملی به شماره پیامكی ۳۰۰۰۵۰۴۹۰۱ و دریافت تعداد سیمكارتهای به نام خود در اپراتورهای مختلف و مسدودسازی سیمكارتهای بلااستفاده میتوانند در جهت پیشگیری از جرائم سایبری و طعمه نشدن برای كلاهبردارن اقدام كنند.