ابوالحسن فیروزآبادی در حاشیه بازدید از نمایشگاه الكامپ ۲۰۱۷ تهران در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر برای ورود شورای عالی فضای مجازی به موضوع اختلافنظر وزارت ارتباطات با دادستانی كشور در زمینه سرویس
تلگرام گفت: برای اینگونه اختلافات در كارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مكانیزمی پیشبینی شده است كه به نظر میرسد پاسخگوی حل این مسائل باشد؛ به نحوی كه نظام رأیگیری در جلسات این كارگروه وجود دارد.
وی ادامه داد: در خصوص سرویس
تلگرام شاهد آن هستیم كه مواردی به بیرون از این كارگروه تسری پیدا كرده است كه از نظر من صلاح نیست؛ در صورتی كه این موارد بیش از حد به بیرون تسری یابد، در شورای عالی فضای مجازی به آن خواهیم پرداخت.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به نحوه رأیگیری در تعیین كارگروه مصادیق فیلترینگ كه بعضاً مورد اعتراض دادستانی كل كشور قرار دارد، گفت: نظام رأیگیری در این كارگروه درست است و ممكن است انتقاداتی به تصمیمات كارگروه وارد باشد اما به طور كل نظام رأیگیری مشكلی ندارد.
حوادث فضای مجازی پیشگیری میشود
فیروزآبادی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار مهر در خصوص تدوین نظام پیشگیری و مقابله با حوادث فضای مجازی كه از سوی این شورا به مركز ملی فضای مجازی واگذار شده است، توضیح داد و گفت: در فضای مجازی شاهد حوادث زیادی برای شهروندان و شركتها از جمله كلاهبرداریها و اخاذیهایی هستیم كه باید متولیان آن شناسایی شده تا اینگونه موارد توسعه پیدا نكند.
وی ادامه داد: به دلیل خاصیتهایی كه در شبكه ارتباطات وجود دارد و فاصله زمانی و مكانی از بین میرود، یك حادثه كلاهبرداری میتواند به سرعت در سراسر كشور اتفاق بیفتد كه برای مدیریت اینگونه حوادث در سطح شهروندان، شركتهای خصوصی، نیروهای انتظامی، حراستها و سازمانها طرحی را تدوین كردهایم.
رئیس مركز ملی فضای مجازی اظهار امیدواری كرد كه این طرح به زودی در شورای عالی فضای مجازی به بحث گذاشته و به تصویب برسد.
به گفته فیروزآبادی، هر نوع جرایم، كلاهبرداری و حادثهای كه باعث اختلال در فعالیت فضای مجازی میشود و نیز حملات و آسیبهای سیستمی كه كاركردهای شبكههای ارتباطی و سامانههای سختافزاری و نرمافزاری را دچار اختلال میكند، در این نظام آمده و برای رسیدگی به آن پیشبینیهایی صورت گرفته است.
وی با تأكید بر اینكه در این طرح مدیریت حوادث در حوزه فضای مجازی مد نظر قرار گرفته، ادامه داد: این نظام پیش از جرایم دیده شده است، چرا كه ممكن است برخی از حوادث منجر به جرم شود؛ به همین دلیل مباحث فنی و تكنیكال و نحوه مقابله سازمانها با آن را دیدهایم تا در صورتی كه شركت و یا شهروندان دچار حادثه شوند، تكلیفشان مشخص باشد و بدانند باید به كجا مراجعه كنند.
پیشنهادی برای پست وزارت ارتباطات نداشتم
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به سؤالی مبنی بر پیشنهاد تصدی پست وزارت ارتباطات در دولت دوازدهم از سوی رئیسجمهور گفت: تاكنون در این زمینه مذاكرهای با من صورت نگرفته و هنوز با فرد دیگری نیز مذاكره نشده است.
۱۵ درصد ترافیك فضای مجازی مربوط به ویدئو است
فیروزآبادی با تأكید بر اقدامات صورت گرفته در خصوص مدیریت شبكه فضای مجازی و ساماندهی این فضا در كشور مطابق با مصوبات شورای عالی فضای مجازی گفت: این مدیریت سبب شده كه برای مثال در زمان انتخابات شاهد كمترین تخلفات در فضای مجازی باشیم.
وی با اشاره به اینكه بخش مهمی از توسعه فضای مجازی كشور به سمت سرویسهای ویدئویی در حركت است، تصریح كرد: هماكنون ترافیك ویدئو و سرویسهای درخواستی آنلاین در برخی كشورها از ۶۰ درصد نیز فراتر رفته است، اما در كشور ما ترافیك استفاده از ویدئو در فضای مجازی ۱۵ درصد برآورد میشود كه در این زمینه در برخی موارد مقصر سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد هستند؛ چرا كه ما معتقدیم در حوزه فرهنگسازی سرویسهای مبتنی بر ویدئو و تصویرهای محرك، كمكاری صورت گرفته است.
شبكه ملی اطلاعات فعلی نهایی نیست
رئیس مركز ملی فضای مجازی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه كارنامه دولت در حوزه شبكه ملی اطلاعات و رفع دغدغههای مد نظر مقام معظم رهبری در این خصوص گفت: سندی در شورای عالی فضای مجازی برای الزامات شبكه ملی اطلاعات تبیین شد كه تعیین تكلیفی برای سازمانهای مختلف در این زمینه است. برای مثال زیرساختهای حیاتی كشور باید دارای شبكه اختصاصی مجازی شوند و به شبكه ملی اطلاعات متصل شوند.
فیروزآبادی ادامه داد: مدیریت شبكه، استقلال و سالمسازی فضای مجازی در این سند برای بیش از ۳۰ سازمان و وزارتخانه تعیین تكلیف شده است و جلسات توجیهی نیز اخیراً در مركز ملی فضای مجازی برای اجرای این تكالیف دیده شده است.
وی گفت: فازهای تعریف شده برای شبكه ملی اطلاعات در حقیقت ایمنسازی شبكه موجود تا حصول نهایی شبكه ملی اطلاعات است؛ به نحوی كه شبكه فعلی بدون وقفه در كاركردهای خود ادامه یابد و توسعه خود را داشته باشد و از سوی دیگر بستر را برای شبكه ملی اطلاعات آماده كنیم.
در اتصال سازمانها برای تجارت الكترونیك دچار عقبافتادگی هستیم
دبیر شورای عالی فضای مجازی در مورد موازیكاری موجود در حوزه الكترونیكی شدن خدمات دولتی نیز گفت: در دنیا الكترونیكی شدن با مشكلاتی همراه است و یكی از این مشكلات كه در كشور ما نیز دیده میشود، تعامل سازمانها و شركتها و هویتهای حقیقی و حقوقی در فضای مجازی است كه باید این تعامل را تسهیل كند.
وی اظهار داشت: با فراهم شدن درگاه خدمات دولت (GSB)، سازمانها باید به این شبكه متصل شوند و موازیكاری و دوبارهكاری به حداقل برسد.
فیروزآبادی همچنین در مورد بهبود فضای كسب و كار با اتصال سازمانها به سرویس تجارت الكترونیك و بانكداری الكترونیك گفت: فراهم شدن این موضوع نیازمند زیرساختهایی از قبیل امضای دیجیتال و تعیین هویت در فضای مجازی است كه در رابطه با اتصال سازمانها به این سرویسها دچار عقبافتادگی هستیم و با وجود اینكه بانكداری الكترونیك خوب عمل كرده است، اما نیازمند جامعیت سرویس تجارت الكترونیك و بانكداری الكترونیك برای بهبود فضای كسب و كار در این بخش هستیم.