نتایج جدید محققان نشان می دهد
محلول پاشی با باکتری و فلز روی راهی برای بهبود تولید گندم
کارا پیام: گندم یکی از محصولات اساسی در سبد غذایی مردم جهان است که به سبب شرایط اقلیمی و اهمیت راهبردی آن، همیشه مورد توجه محققان بوده است. بهبود کیفیت و افزایش میزان تولید این محصول می تواند قدمی مؤثر در تامین امنیت غذایی جامعه باشد.
به گزارش کارا پیام به نقل از ایسنا، اهمیت گندم به عنوان یکی از اصلی ترین مواد غذایی در جهان بر کسی پوشیده نیست. در ایران نیز این محصول در وضعیت آبی و دیم کشت می شود و تامین نیازهای تغذیه ای جامعه تا حد زیادی به آن وابسته است. اما یکی از اشکالات اساسی در تولید گندم، فقر عناصر غذایی خصوصاً روی در دانه ها است. روی به عنوان یکی از عناصر مهم برای سلامت انسان، نقش به سزایی در بهبود رشد و عملکرد گیاه دارد. با این وجود، کوشش های چند دهه اخیر برای افزایش محتوای روی دانه گندم بطور کامل موفقیت آمیز نبوده است. در نتیجه، یافتن راهکارهای جدید برای بهبود این وضعیت از اهمیت بسیاری برخوردارست.
روش های مختلفی برای افزایش محتوای روی در دانه گندم معرفی شده است. یکی از این تکنیک ها، محلول پاشی با روی است که علاوه بر افزایش میزان روی، به بهبود عملکرد دانه نیز کمک می نماید. از طرف دیگر، استفاده از هورمون های رشد گیاهی و باکتری های محرک رشد، توانسته است در سالیان اخیر توجه خیلی از محققان را به خود جلب نماید. این عوامل می توانند به بهبود تحمل گیاه به شرایط سخت محیطی و افزایش تولید دانه کمک کنند. در این بین، بررسی تاثیر ترکیبی این عوامل بر عملکرد گندم می تواند راهکارهای جدیدی برای افزایش تولید و بهبود کیفیت آن عرضه نماید.
در این زمینه محمدجواد زارع، پژوهشگر گروه زراعت و اصلاح نباتات در دانشگاه ایلام، با هدف بررسی تاثیر محلول پاشی با روی، هورمون بنزیل آمینو پورین و باکتری آزوسپیریلوم بر عملکرد و کیفیت دانه گندم، تحقیقی را انجام داده است.
در این پژوهش، دو آزمایش مزرعه ای انجام شد. در آزمایش اول، تاثیر چهار سطح مختلف از روی بصورت محلول (۰، ۰.۲، ۰.۳ و ۰.۴ درصد) و دو سطح از هورمون (۰ و ۱۰ میلی گرم در لیتر) بر عملکرد و محتوای روی دانه گندم بررسی گردید. محلول پاشی فوق بعد از مرحله گرده افشانی گندم انجام شد.
در آزمایش دوم، بر طبق بهترین نتایج به دست آمده از آزمایش اول، ترکیب ۰.۳ درصد روی به تنهایی و یا همراه با باکتری آزوسپیریلوم و هورمون بنزیل آمینو پورین مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت.
یافته های این پژوهش نشان دادند که محلول پاشی با روی، محتوای روی دانه را به میزان قابل توجهی افزایش داد. همچنین، بیشترین میزان عملکرد دانه از ترکیب روی با باکتری آزوسپیریلوم حاصل شد که نشان دهنده تاثیر مثبت این ترکیب بر افزایش تولید است.
نتایج به دست آمده نشاندهنده آن هستند که محلول پاشی با روی و ترکیب آن با باکتری آزوسپیریلوم می تواند به افزایش عملکرد و محتوای روی دانه گندم کمک نماید. این راه حل خصوصاً در وضعیت دیم که با کمبود آب و تنش های محیطی رو به رو است، می تواند موثر باشد.
افزایش محتوای روی دانه گندم، خصوصاً در کشورهایی که بخش قابل توجهی از مردم آن با کمبود روی مواجهند، از اهمیت بسیاری برخوردارست. روی برای سلامت بدن لازم است و کمبود آن می تواند منجر به بیماریهای مختلف شود. از ین جهت، بهبود کیفیت محصولات کشاورزی می تواند نقش برجسته ی در تامین سلامت جامعه ایفا کند.
قابل ذکر است نتایج این پژوهش در فصلنامه «پژوهش های زراعی ایران» وابسته به دانشگاه فردوسی مشهد به چاپ رسیده اند که نشان از اهمیت این مطالعه و نقش آن در بهبود تولید گندم در کشور دارد.
منبع: karapayam.ir
این مطلب کاراپیام را پسندیدین؟
(1)
(0)
مطالب مرتبط جدید کاراپیام
نظرات بینندگان کاراپیام در مورد این مطلب