بحران خاموش در دنیای طبیعت

پشت پرده ناپدیدشدن حشرات فقط کشاورزی مقصر نیست!

پشت پرده ناپدیدشدن حشرات فقط کشاورزی مقصر نیست! به گزارش کارا پیام، جمعیت حشرات در جهان به سرعت درحال کاهش است؛ موضوعی که نگرانی های بسیاری را برانگیخته، اما علل آن تنها به یک عامل ختم نمی شود و محققان در بررسی علمی تازه ای، کوشیده اند تا نگاه جامع تری به این بحران داشته باشند.



به گزارش کارا پیام به نقل از ایسنا، طی سالهای اخیر، کاهش جمعیت حشرات به یک دغدغه جهانی تبدیل گشته است. پژوهشها نشان می دهند که این کاهش گسترده می تواند تهدیدی جدی برای تعادل بوم سازگان ها، امنیت غذایی و حتی سلامت انسان باشد. حشرات نقش کلیدی در گرده افشانی، کنترل آفات و تجزیه مواد آلی دارند، ازاین رو افت شدید جمعیت آنها امکان دارد زنجیره ای از نتایج منفی به دنبال داشته باشد. ازاین رو، درک علل این کاهش و یافتن راهکارهایی برای مواجهه با آن ضروریست.

گرچه تشدید فعالیتهای کشاورزی و کوشش برای افزایش بهره برداری از زمینهای زراعی بعنوان عامل اصلی درنظر گرفته می شود، اما دانشمندان براین باورند که شبکه ای پیچیده از عوامل در این روند نقش دارند. تغییرات اقلیمی، آلودگی، شهرنشینی، تخریب زیستگاه ها و حتی عوامل کمتر شناخته شده مانند جنگ ها یا ساخت وسازهای زیرساختی همگی می توانند در کاهش جمعیت حشرات مؤثر باشند. اهمیت بررسی جامع تر این مساله از آن جاست که خیلی از علل بالقوه تابحال نادیده گرفته شده اند.

در همین راستا، پژوهشی با هدایت محققان دانشگاه بینگهمتون زیرمجموعه دانشگاه دولتی نیویورک انجام شده است. این تیم به سرپرستی کریستوفر هالش، پژوهشگر فوق دکترا، و با همکاری الیزا گرامز، استادیار زیست شناسی، با تحلیل بیشتر از ۱۷۵ مرور علمی و فرا تحلیل، بیشتر از ۵۰۰ فرضیه مختلف در رابطه با عوامل کاهش حشرات را بررسی کردند. هدف آنها ساخت شبکه ای از ارتباطات بین عوامل مؤثر بود تا الگوهای پنهان در این کاهش جهانی را بهتر بشناسند.

در این پژوهش، محققان با مطالعه دقیق منابع علمی، مسیرهای علی بین پدیده ها را استخراج کردند. برای نمونه، تشدید کشاورزی می تواند سبب آلودگی شود و همین آلودگی به کاهش جمعیت حشرات بیانجامد. آنها سپس این مسیرها را در یک شبکه بزرگ متصل کردند تا ببینند کدام عوامل بیشتر با هم مرتبط هستند و کدام ها بیشتر بعنوان علت اصلی شناخته می شوند.

نتایج این پژوهش نشان دادند که تشدید کشاورزی، همچون استفاده بی رویه از زمین و آفت کش ها، مهم ترین عامل شناخته شده کاهش حشرات است. با این وجود، محققان تاکید دارند که سیستم ها به صورت متقابل بر هم اثر می گذارند. برای نمونه، گرمایش زمین نه تنها خودش یک عامل است، بلکه می تواند باعث افزایش سیلاب ها یا آتشسوزی ها شود که آنها هم خود به تنهایی تهدیدی برای حیات حشرات به حساب می آیند.

در کنار یافته های اصلی، محققان به خلأهای موجود در ادبیات علمی هم اشاره کردند. آنها دریافتند که خیلی از تهدیدهای شناخته شده برای تنوع زیستی، مانند فجایع طبیعی، جنگ ها و مزاحمت های انسانی، در مطالعات در ارتباط با کاهش حشرات نادیده گرفته شده اند. این غفلت امکان دارد مانع طراحی اقدامات حفاظتی مؤثر برای همه گروههای حشرات شود.

یکی دیگر از نکات جالب پژوهش، تمرکز بیش از اندازه پژوهشها روی حشراتی مانند زنبورها و پروانه ها بود؛ این در حالیست که این گونه ها تنها بخش کوچکی از تنوع بالای حشرات را می سازند. این تمرکز امکان دارد سبب نادیده گرفتن نیازهای حفاظتی دیگر گونه های کمتر شناخته شده شود و در نهایت، راهکارهای یک سویه ای عرضه شود که کارآمدی لازم را ندارند.

یافته های این پژوهش که در نشریه Biological Conservation انتشار یافته اند، نشان می دهند که نگاهی چندجانبه برای محافظت از حشرات ضروری است؛ یعنی نباید فقط یک یا دو عامل را هدف قرار داد یا تنها روی چند گونه خاص تمرکز کرد. اگر اقدامات حفاظتی به صورت غیرمتعادل بر گروههای خاصی مانند زنبورها متمرکز شوند، امکان دارد برای سایر حشرات نتایج منفی بهمراه داشته باشند.



1404/02/08
10:07:57
5.0 / 5
9
تگهای خبر: هك
این مطلب کاراپیام را پسندیدین؟
(1)
(0)
مطالب مرتبط جدید کاراپیام
نظرات بینندگان کاراپیام در مورد این مطلب
نظرتان در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
کارا پيام
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

karapayam.ir - تمامی حقوق سایت كارا پیام متعلق به مالک دامنه است

كارا پیام

پیام رسان : کارا پیام، فراتر از یک پیام رسان