توسعه پیچیده ترین تراشه نیمه رسانای دو بعدی جهان با ضخامت یک نانومتر
کارا پیام: پیچیده ترین تراشه نیمه رسانای دو بعدی جهان با ضخامت یک نانومتر در چین تولید شده است که شامل 5900 ترانزیستور منفرد است.
به گزارش کارا پیام به نقل از ایسنا، دانشمندان در چین، پیچیده ترین ریزپردازنده نیمه رسانای دو بعدی جهان را ساخته اند که ضخامت آن کمتر از یک نانومتر است.
به نقل از آی ای، دانشمندان در سرتاسر جهان، در صورتیکه مدارهای مجتمع مبتنی بر سیلیکون به محدودیت های فیزیکی کوچک سازی نزدیک شده اند، به مواد دو بعدی مانند «دی سولفید مولیبدن» و «دیزلنید تنگستن» برای ساخت ریزپردازنده ها روی آورده اند.
این مواد به طور معمول تنها یک اتم ضخامت دارند و خواص فیزیکی قابل توجهی برای عملکرد تغییر دهنده بازی در مدارهای نسل بعدی از خود نشان می دهند.
محاسبات با کارآیی بالا
این ریزپردازنده که «Lingyu CPU» نام دارد، توسط شرکت RiVAI Technologies توسعه یافته است. این تراشه همین طور نخستین تراشه سرور RISC-V با کارآیی بالا و بطورکامل بومی چین است.
تراشه سرور RISC-V که برای پشتیبانی از محاسبات با کارآیی بالا طراحی شده است، می تواند از مدلهای بزرگ زبانی منبع باز مانند دیپ سیک(DeepSeek) نیز پشتیبانی کند.
این پژوهش که در مجله Nature انتشار یافته است، نشان میدهد که دانشمندان چینی یک ریزپردازنده معماری محاسباتی مجموعه دستورالعمل کاهش یافته(RISC-V) را معرفی کرده اند که قادر به اجرای دستورالعمل های استاندارد ۳۲ بیتی بر روی ۵۹۰۰ ترانزیستور MoS۲ و یک کتابخانه سلولی استاندارد کامل برمبنای فناوری نیمه رسانای دو بعدی است. این کتابخانه شامل ۲۵ نوع واحد منطقی است.
در امتداد پیشرفت در مدارهای مجتمع سیلیکونی، پژوهشگران همین طور جریان پروسه و طراحی مدارهای منطقی دوبعدی را بهینه کردند.
روش ساخت و طراحی
پژوهشگران می گویند: روش ساخت ترکیبی تولید و طراحی ما بر چالش های مهم در رابطه با ادغام مدارهای دوبعدی در مقیاس کوچک غلبه کرده و نمونه اولیه ریزپردازنده MoS۲ را فعال کرده است که پتانسیل فناوری مدار مجتمع دو بعدی فراتر از سیلیکون را نشان میدهد.
این تراشه می تواند مجموعه دستورالعمل برداری فوق العاده وسیع را پشتیبانی کند و قدرت محاسباتی قوی تری را برای برآورده کردن نیازهای محاسباتی متنوع مانند یادگیری ماشین عرضه نماید.
مجموعه دستورات منبع باز
RISC-V یک مجموعه دستورالعمل منبع باز است که به شرکت های چینی اجازه می دهد تا پردازنده هایی را بدون محدودیت خارجی طراحی و تولید کنند. فشار برای پذیرش RISC-V در جواب تنش های تجاری و تحریم هایی است که دسترسی چین به تراشه های پیشرفته خارجی را محدود کرده است.
گزارش ها نشان داده اند که پردازشگر حاصل، شامل ۵۹۰۰ ترانزیستور منفرد است و می تواند نسخه کامل ۳۲ بیتی مجموعه دستورالعمل RISC-V را پیاده سازی کند که به این معنا است که شامل مدارهای پیچیده ای مانند رمزگشای دستورالعمل RISC-V است.
در عین حال، تعدادی از جنبه ها عمدا ساده نگه داشته می شوند. این تراشه در صورتیکه می تواند دو عدد ۳۲ بیتی را جمع کند، این کار را با بهره گیری از یک بیت در یک زمان انجام می دهد.
بتازگی جستجو برای نیمه رساناهای بعد از سیلیکون به سبب محدودیت های ذاتی نیمه رسانای های معمولی بالا رفته است؛ اما با چالش های مختلفی روبروست.
گزارش ها نشان می دهند که این چالش ها جستجو برای مواد پیشرفته تر را با نیمه رساناهای دو بعدی با ضخامت لایه اتمی به عنوان یک راهکار بالقوه برانگیخته است.
منبع: كارا پیام
این مطلب کاراپیام را پسندیدین؟
(1)
(0)
مطالب مرتبط جدید کاراپیام
نظرات بینندگان کاراپیام در مورد این مطلب